Zembla: ‘Arbeid op bestelling’ - met bijdrage van voorzitter M. Kremer

Zembla blikt terug op de komst van de vele arbeidsmigranten en onderzoekt o.a. de uitbuiting die hierbij kwam kijken. M. Kremer: "In de meeste gevallen regelen de uitzendbureaus niet alleen de werkplek, maar ook huisvesting en zorgverzekering. Zo raken arbeidsmigranten “compleet afhankelijk” (…) Je ziet dat de meeste baten voor werkgevers zijn, en de lasten voor de bredere samenleving.”

Bekijk de aflevering 'Arbeid op bestelling'

Verder in de aflevering: Zembla bezocht het Brabantse Boxtel. Daar staan boze burgers lijnrecht tegenover hun gemeentebestuur, omdat er aan de rand van het dorp een migrantenhotel voor vierhonderd arbeidsmigranten gepland staat. Het burgerprotest loopt steeds hoger op en de arbeidsmigranten zelf blijken een paar wijken verderop onder dubieuze omstandigheden te wonen en werken. De situatie staat symbool voor tal van gemeentes in Nederland. Er wordt gepleit voor koerswijziging en onderzocht wordt welke belangen zorgen ervoor dat de roep om verandering al jaren wordt genegeerd.