Adviesrapport ‘Zorgvuldig arbeidsmigratiebeleid. Hoe de langdurige zorg profijt kan hebben van vakmigranten’

De Adviesraad Migratie (ACVZ) biedt 29 september 2022 zijn adviesrapport over zorgvuldig arbeidsmigratiebeleid en vakmigranten van buiten de EU aan. Bart-Jan ter Heerdt, Directeur-Generaal Migratie van het ministerie van Justitie en Veiligheid, neemt deze in ontvangst. De raad gaat over de bevindingen in gesprek met deskundigen uit het veld tijdens een publieksbijeenkomst in Amare (Den Haag), die hier terug te zien is (link volgt).

Bekijk hier het adviesrapport met follow up uit media en parlement.

Zorgvuldig arbeidsmigratiebeleid

De zorgsector kampt met grote personeelstekorten. De vraag naar medewerkers in de langdurige zorg zal de komende jaren alleen maar toenemen, onder meer vanwege vergrijzing.

De Adviesraad Migratie (ACVZ) adviseert partnerschappen met zendende landen te ontwikkelen voor ‘vakmigranten’ om huidige en komende personeelstekorten in de langdurige zorg tegen te gaan. Het gaat om verplegende en verzorgende beroepen vanaf mbo niveau-3. Gelet op het belang van langdurige zorg voor ons welzijn moet specifieke en gerichte arbeidsmigratie onderdeel uitmaken van een breder palet aan arbeidsmarktmaatregelen om de (verwachte) personeelstekorten tegen te gaan.

Oudere dame opent voor thuiszorgmedewerker van niet-westerse achtergrond
Beeld: ©Getty Images

Sprekers bijeenkomst

De sprekers tijdens de bijeenkomst zijn: Tesseltje de Lange (Hoogleraar Europees Migratierecht aan de Radboud Universiteit); Bert de Haas (bestuurder FNV Zorg & Welzijn), Anneke Westerlaken (voorzitter branchevereniging ActiZ); Jaap Kappert, bestuurder Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland; Miranda Schouten (Directeur WelThuis) en Anja Laeven (voorzitter Raad van Ouderen).

Dagvoorzitter Esther van Rijswijk leidt de bijeenkomst in goede banen.